Jungeldyret Hugo

Jungeldyret Hugo er hovedrollefiguren i den danske barneboka Jungledyret Hugo av Flemming Quist Møller fra 1988 og i flere populære tegnefilmer for barn: spillefilmene Jungeldyret fra 1993 (originaltittel Jungledyret), Jungeldyret Hugo – den store filmhelten fra 1996 (Jungledyret 2 – den store filmhelt) og 3D-animasjonen Jungeldyret Hugo på ville veier fra 2007 (opprinnelig Jungeldyret Hugo – Frekk som alltid, på dansk Jungledyret Hugo: Fræk, flabet og fri) samt en animert TV-serie på 13 episoder med figurene fra kinofilmene. Filmene er samproduksjoner mellom flere land, opprinnelig Norge, Danmark og Sverige, og regissert av blant andre Flemming Quist Møller som også har skrevet manus.

Jungeldyret Hugo er et oransjebrunt fantasidyr som blir framstilt som en mellomting mellom en søt bamse og en vilter ape. Dyret opplever spennende ting og møter skumle dyrefangere og morsomme figurer, for eksempel revevenninnen Rita, på sine eventyr i jungelen og menneskenes verden, blant annet i zoologisk have i København.

Jungeldyret Hugo har trekk som minner om andre oppdiktede fantasidyr fra tropene, deriblant den populære russiske dokkefilmfiguren Tsjeburasjka og André Franquins tegneseriedyr Spiralis.